ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

 

AXAΛΑΣΙΑ

Κινητική διαταραχή του οισοφάγου αγνώστου αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από απουσία περισταλτισμού του σώματος του οισοφάγου και αδυναμία χαλάσεως του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα (ΚΟΣ) κατά την κατάποση. Φυσιολογικά, ο ΚΟΣ χαλαρώνει όταν καταπίνουμε, για να επιτρέψει στην τροφή να περάσει από τον οισοφάγο στο στομάχι.  Όταν το φαγητό έχει εισέλθει  μέσα στο στομάχι, τότε ο ΚΟΣ συστέλλεται, κλείνοντας το άκρο του οισοφάγου, ώστε να εμποδίσει το στομαχικό περιεχόμενο να παλινδρομήσει μέσα σε αυτόν.

Σε ασθενείς με αχαλασία, ο ΚΟΣ δεν καταφέρνει να χαλαρώσει φυσιολογικά με την κατάποση. Αντίθετα, ο ΚΟΣ συνεχίζει να συμπιέζει το κατώτερο άκρο του οισοφάγου, δημιουργώντας ένα εμπόδιο που αποτρέπει την προώθηση φαγητών και υγρών στο στομάχι. Με το χρόνο, το τμήμα του οισοφάγου επάνω από το σημείο που συνεχώς συστέλλεται, διατείνεται, και εκεί μπορεί να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες φαγητού και σάλιου.

Προσβάλλει κυρίως τις ηλικίες μεταξύ 25 και 60 ετών.

Θεωρείται προκαρκινωματώδης κατάσταση, διότι μετά την πάροδο 15-20 ετών αναπτύσσεται καρκίνος του οισοφάγου σε ποσοστό 1-10 % των ασθενών.

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

1)    Δυσφαγία:  Δυσκολία στην κατάποση. Είναι το κύριο σύμπτωμα.

2)    Αναγωγές:   Εμφανίζονται κατά την διάρκεια του ύπνου προκαλούν εισροφήσεις οι οποίες εκδηλώνονται με νυχτερινό παροξυσμικό βήχα, συχνές πνευμονίες και σχηματισμό αποστημάτων και βρογχιεκτασιών. Αίσθημα οπισθοστερνικού καψίματος, αίσθημα πληρότητας ή ξένου σώματος στο λαιμό, λόξυγγα, και απώλεια βάρους.

3)    Απώλεια βάρους: Εμφανίζεται με την πάροδο των ετών.

 

Εργαστηριακός  έλεγχος :

Αξονική τομογραφία θώρακος: Εμφανίζει προστενωτική διάταση του οισοφάγου όπως στην εικόνα.

Βαριούχο γεύμα η αχαλασία εμφανίζεται σαν μια  στένωση της γαστρο-οισοφαγικής συμβολής (ράμφος  πτηνού), και σε προχωρημένη νόσο εμφανίζεται πολύ διατεταμένος ο οισοφάγος      ( προστενωτικη διάταση-μεγαοισοφάγος).

 

Μανομετρία

Απουσία περισταλτικών κινήσεων του σώματος του οισοφάγου. Η πίεση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα παραμένει μονίμως υψηλή (40 Η2Ο)  και μειώνεται λίγο η καθόλου κατά την κατάποση.

Ενδοσκόπηση

Επιτυγχάνουμε εκτίμηση της συνοδού οισοφαγίτιδας λόγω της κατακρατήσεως της τροφής, λήψη βιοψιών για την ανεύρεση πιθανής κακοήθους εξαλλαγής. Διαφορική διάγνωση της αχαλασίας από άλλα αίτια  που προκαλούν  στένωση  του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα όπως  φλεγμονώδης στένωση, νεόπλασμα της καρδιοοισοφαγικής συμβολής.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί και την οριστική αντιμετώπιση της νόσου. Η επέμβαση περιλαμβάνει τη διατομή των μυικών ινών στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου και στο αρχικό τμήμα του στομάχου (Μυοτομή κατά Heller). Μετά τη μυοτομή ο ΚΟΣ δε συσπάται πλέον και η δίοδος της τροφής γίνεται ελεύθερα.  Σήμερα η χειρουργική αντιμετώπιση της αχαλασίας επιτυγχάνεται με την Θωρακοσκοπική χειρουργική (VATS).

Φαρυγγο οισοφαγικό εκκόλπωμα  ( Zenker)

Τα εκκόλπωμα Zenker είναι προβολή του τοιχώματος του οισοφάγου προς τους γύρω ιστούς υπό την μορφή  σάκου που  εξέρχεται από ένα ευένδοτο σημείο του τοιχώματος.  Συναντάται στο ανώτερο τριτημόριο του οισοφάγου  και δημιουργείται  από αυξημένη πίεση μέσα στον αυλό του οισοφάγου οφειλόμενη σε ασυνέργεια του μυϊκού τοιχώματός και στην  ατελή διάνοιξη του άνω οισοφαγικού(ΑΟΣ) σφιγκτήρα κατά την κατάποση.  Η αυξημένη αυτή πίεση προκαλεί τη σταδιακή πρόπτωση μέρους του τοιχώματος μέσα από κάποιο ευένδοτο σημείο του τοιχώματος του οισοφάγου.

Είναι πιο συχνό στους άνδρες  και εμφανίζεται σε ασθενείς άνω των 60 ετών.

 

Απεικόνιση εκκολπωματος  Zenker  μετά την χορήγηση σκιαγραφικού.

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Όταν είναι μικρό συνήθως είναι ασυμπτωματικό και ανευρίσκεται ως  τυχαίο εύρημα.  Όταν αυξηθεί σε μέγεθος προκαλεί διόγκωση στην αριστερή  πλαγία τραχηλική χώρα. Χαρακτηρίζεται από δυσφαγία και η σοβαρότητα της εξαρτάται από το μέγεθος του εκκολπώματος. Δυσοσμία στόματος, μεταλλική γεύση, καθώς και αναγωγή τροφών είναι τα συχνότερα συμπτώματα.

 

Εργαστηριακά ευρήματα:

 

Σε απλή ακτινογραφία  παρατηρείται  υδραερικό επίπεδο  στην τραχηλική χώρα.

Διάβαση οισοφάγου αναδεικνύει τη χαρακτηριστική μορφή του εκκολπώματος

Μανομετρια καταγράφει ασυνεργία μεταξύ φαρυγγικών και του κρικοφαρυγγικού μυός κατά την κατάποση.

Ενδοσκόπηση για επιβεβαίωση της ακτινολογικής διαγνώσεως.

Επιπλοκές

Αιμορραγία, διάτρηση , τραχειοοισοφαγικο συρίγγιο, εισρόφηση, πνευμονία, πνευμονικό απόστημα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είναι χειρουργική  και  συνίσταται σε εξαίρεση του εκκολπώματος και μυοτομή του κρικοφαρυγγικού μυός.

 

Banner
Banner