ΜΕΣΟΘΗΛΙΩΜΑ
Μεσοθηλίωμα :
Είναι καρκίνος του υπεζωκότα . Της μεμβράνης που επενδύει
•τον πνεύμονα (σπλαγχνικός υπεζωκότας) και το
• θωρακικό τοίχωμα(τοιχωματικός υπεζωκότας).
Αυξημένη συχνότητα μεσοθηλιώματος του υπεζωκότα παρατηρείται σε εργαζόμενους στη βιομηχανία του αμιάντου (ναυπηγός , ναυτικός , επισκευαστής φρένων , εργάτες κατασκευαστικών εταιριών και βιομηχανιών παρασκευής μονωτικών υλικών) ενώ το χρονικό διάστημα μεταξύ έκθεσης και ανάπτυξης του όγκου συχνά ξεπερνά τα 20 χρόνια.
Διεγχειρητική εικόνα (VATS) μεσοθηλιώματος.
Aξονική τομογραφία θώρακος ασθενή με μεσοθηλιώμα.
Παρατηρείται πάχυνση των δυο πετάλων του υπεζωκότα του σπλαγχνικού και τοιχωματικού.
Υπάρχουν δύο μορφές μεσοθηλιώματος
•Εντοπισμένη μορφή
•Διάχυτη μορφή
Τρεις ιστολογικές υποκατηγορίες έχουν αναγωρισθεί. Ο επιθηλιακός , ο σαρκωματώδης και ο μεικτός τύπος.
Η κλινική εικόνα με την οποία παρουσιάζεται ένας ασθενής εξαρτάται από το στάδιο της νόσου . Ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να έχουν μόνο ακτινολογικά ευρήματα, συνήθως πλευριτική συλλογή . Το πρωιμώτερο σύμπτωμα συχνά είναι η δύσπνοια που οφείλεται στη παρουσία πλευριτικού υγρού. Καθώς ο όγκος εξελίσσεται και προσβάλει παρακείμενες δομές ο θωρακικός πόνος είναι συχνός. Μεγάλη διήθηση παρακείμενων δομών μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα σύνδρομο Horner, παράλυση φωνητικών χορδών , δυσφαγία και βαριά συνεχή δύσπνοια. Συμμετοχή της καρδιάς είναι συχνή με δυσλειτουργία του μυοκαρδίου , επιπωματισμό ή περιοριστική καρδιοπάθεια. Υποδιαφραγματική διήθηση μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος ή απόφραξη εντέρου.
Η νόσος είναι προοδευτική , ο όγκος αυξάνεται και παγιδεύει τον πνεύμονα έχοντας σαν αποτέλεσμα απώλεια όγκου και λειτουργικό (αναπνευστικό) περιορισμό.
Το πλευριτικό υγρό είναι εξίδρωμα και συχνά είναι αιματηρό. Κυτταρολογικές μελέτες του πλευριτικού υγρού μπορεί να δείχνουν στοιχεία κακοήθειας, αλλά σίγουρη διάγνωση μεσοθηλιώματος σχεδόν ποτέ δεν μπορεί να γίνει μόνο με τα αποτελέσματα της κυτταρολογικής εξέτασης του πλευριτικού υγρού.
H Θωρακοσκόπηση (VATS) στο μεσοθηλίωμα.
Η Θωρακοσκόπηση (vats) είναι ιδιαίτερης σημασίας στη διάγνωση και αντιμετώπιση του μεσοθηλιώματος , ενός νοσήματος που ανευρίσκεται σε 2000 ασθενείς ανά έτος στις ΗΠΑ.
Βιοψία με Θωρακοσκόπηση είναι διαγνωστική σε πάνω από 90% των περιπτώσεων, ενώ συμβάλει και στην διαφοροδιάγνωση από το μεταστατικό αδενοκαρκίνωμα.
Χειρουργική αντιμετώπιση του μεσοθηλιώματος.
Α) Υπεζεκωτεκτομη – αποφλοιωση ( Pleurectomy / decortication). Είναι η αφαίρεση του τοιχωματικού και του σπλαγχνικού υπεζωκότα.
B )Eξωπλευριος πνευμονεκτομή (EPP, Extrapleural pneumonectomy). Ειναι η εκτομή του πνεύμονα με τα δυο πέταλα του υπεζωκότα( σπλαγχνικό και τοιχωματικό), μαζί ( en bloc) με την αφαίρεση του σύστοιχου ημιδιαφράγματος και του περικαρδίου. Τοποθέτηση μοσχεύματος στο ημιδιάφραγμα και το περικάρδιο.
Γ) Εκτεταμένη υπεζωκοτεκτομή – αποφλοίωση (Extended pleurectomy /decortication) με αφαίρεση του δεξιού ημιδιαφράγματος και του περικαρδίου και τοποθέτηση μοσχεύματος.
Δ) Μερική υπεζωκοτεκτομη (Partial pleurectomy). Κυρίως για διαγνωστικούς και παρηγορητικούς (palliative) λόγους πραγματοποιείται η επέμβαση αυτή.
< Prev | Next > |
---|